Komáromi Klapka György Múzeum

Veninger Ernő szőnyi esperes-plébános korabeli feljegyzése

2022. november 23. - Komáromi Klapka György Múzeum

A sikertelen 1919. május 1-jei áttörés után egy hónappal felcsillant a remény, hogy Komárom északi része ismét magyar kézre kerülhet, mivel a Tanácsköztársaság csapatai kelet felől megközelítették a Vág torkolatát. A reményeknek végérvényesen a Clemenceau-jegyzék elfogadása és annak nyomán a Felvidék kiürítése vetett véget. Városunk történetének ezen elfeledett momentumáról Veninger Ernő szőnyi esperes-plébános korabeli feljegyzését tesszük ma közzé Fehér Tamás helytörténész szerkesztésében és átiratában a szőnyi halotti anyakönyvből:

„1919. június 1-jén a csehek a vonatokat lőtték. Június 2-án este 8 órakor iszonyú ágyúzás, amely megszakításokkal június 9-éig tartott. Június 6-án a csehek az Esztergom és Érsekújvár felől előretörő magyar csapatokat (a Tanácsköztársaság Vörös Hadserege – szerk.) Izsa és Komárom közt visszanyomták. A csata egész délután és éjjel 1 óráig a legnagyobb hevességgel tartott. Az ágyuk bömbölése és a gépfegyverek és puskás kattogása és durrogása rémséges volt. Két dunai monitor Szőny falu felől oldalt vette tűz alá a cseh sereget, de a túlnyomó erőnek a mieink kénytelenek voltak engedni és Izsa alá visszavonulni. A csehek erősen lőtték Komáromból Újvárost (a mai Dél-Komárom – szerk.), ahol az el nem menekültek közül Hegedűs Julianna és Dobrocsányi Móric halálosan találva azonnal kilehelte lelkét, Malis Mátyás és Szocsányi Mária (házaspár) megsebesülve Győrbe szállíttattak, de sebeikbe belehaltak. A folytonos lövöldözés miatt az elesettek csak nagy késedelemmel voltak eltemethetők.”

Sajnos már az áttörés előtt is szedett a környéken civil áldozatot az ellenségeskedés. Dunaalmáson egy 5 éves kisfiú, Schreiner Gusztáv hunyt el, mivel "A Duna balpartját megszállva tartó csehek március 28-án délután minden ok nélkül átlövöldöztek és egy golyó a kisfiút hasban találta, úgy, hogy negyed óra alatt meghalt. A kisfiú szüleinek lakásán a konyhaajtóban últ, mikor a golyó a kapun áthatolva őt eltalálta." (Gombos Géza plébános feljegyzése a dunaalmási halotti anyakönyvben)

image.pngKép forrása: HIM

A bejegyzés trackback címe:

https://kgym.blog.hu/api/trackback/id/tr8117986104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása