Komáromi Klapka György Múzeum

Egy brigetiói Amor szobor

2022. október 28. - Komáromi Klapka György Múzeum

2015-ben Brigetio polgárvárosában, Komárom/Szőny-Vásártér lelőhelyen egy kisméretű Amor szobor töredéke került elő egy 3. századra keltezhető tetőomladék maradványai között.

kep1_4.jpg Amor szobrocska Brigetio polgárvárosából

A szobor tömör öntéssel készült, felületét zöld foltos világosbarna patina borítja. Magassága mindösszesen 78 mm. A zömök férfialak mezítelen, lábszárai és bal alkarja hiányzik.  Teste dinamikus kontraposztót mutat: a törzs balra csavarodik, ennek megfelelően a jobb váll felfelé és előre, a bal lefelé és hátra mozdul. Testsúlyát a bal lábára helyezte, jobb lábát pedig hátrahajlítva, felemelve tartotta. Izmai kevésbé kidolgozottak, a hasizmota mellizmok és a befúrt köldök között egy függőleges vonal jelöli. A jobb kéz előre és felfelé nyúlik, amibe eredetileg fáklyát helyeztek, bal karját lefelé, könyökben kissé előre hajlítva tartotta. Hátán két szárny képe bontakozik ki, a szárnyak tollazatát bevésett vonalakkal jelölték.

A fej jobbra, felfelé fordul, arca pufók, szája egyenes, orra vékony és hegyes, szemei mandulaformájúak, nagyok. A férfialak a fejtetőn hajcsomót visel, ami az ábrázolás azonosítását egyértelművé teszi, hiszen ez az egyik legjellegzetesebb attribútuma Amornak. Hajtincsei részletesen kidolgozottak, kétoldalt függőlegesen, csigás lokniban hullanak le.

kep2_4.jpgAmor szobrocska Brigetio polgárvárosából

 Amor alakja nagyon kedvelt a görög-római művészetben, ikonográfiája igen változatos. Leggyakrabban szárnyas, lépő vagy repülő, egyik lábát hátra emelő, felemeltkezében fáklyát tartó alakként ábrázolják.Ennek az ábrázolástípusnak az eredete a hellénisztikus korra nyúlikvissza. A késő hellénisztikus korban készült nagyobb méretű, jó minőségű bronzszobrokat minden bizonnyal lámpatartóként használták. Ezzel szemben a római korban gyártott Amor kisszobrok a larariumokban, a háziszentélyekben párosával, egymással szembe fordítva álltak.

Dr. Gátfalvi-Delbó Gabriella

A bejegyzés a múzeumunk által kiadott, Bartus Dávid: Bronzistenek. Római kori figurális bronzplasztika Brigetióban (Komárom, 2015) című monográfia alapján készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://kgym.blog.hu/api/trackback/id/tr2117965098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása