Komáromi Klapka György Múzeum

Gemmák Brigetióból

2022. október 28. - Komáromi Klapka György Múzeum

Brigetio, a mai Szőny alatt fekvő római kori település Pannonia tartomány egyik legjelentősebb gemmalelőhelye. A településről származó gemmák számtalan magángyűjtemény, hagyaték és múzeumi gyűjtemény anyagában megtalálhatók országhatáron kívül és belül.

kep11_2.jpg kep12.jpg kep13.jpg

Istenségeket és császárné portréját ábrázoló gemmák

A gemma kifejezés alatt a vésett díszítésű ékköveket, drágaköveket értjük, amiket gyűrűfoglalatba helyeztek. A domború ábrázolású köveket kámeának, a homorú ábrázolásúakat intaglionak nevezik. Méretük igen kicsi, alig néhány centiméteresek. Anyaguk leggyakrabban karneol, különféle színű jáspis, haematit, ónyx, egy-egy esetben a drágaköveket üvegpasztával utánozták. A vésett ékkövekkel díszített gyűrűk használata a Kr. u. 1-3. században volt jellemző.

Az ábrázolások fő témái között római mitológiai alakok (istenek, héroszok, mágikus állatok), porték (császárportrék), állatok és növények jelennek meg.

kep14.jpg kep15.jpg kep16.jpg

Kutyát, lovat és Pégazust ábrázoló gemmák

A brigetiói gemmákon elsősorban a hadviseléshez köthető istenekkel (Iuppiter, Mars, Apollo, Sol, Diana), bőséget, jólétet biztosító istenekkel (Bonus Eventus, Ceres) találkozhatunk, de egy-egy ékkövön Iulia Domna császárnét, Septimius Severus feleségét és Faustina Minor, Marcus Aurelius császár feleségét is megjelenítették. Egy-egy gemmán ló és kutya ábrázolás látható, egy töredéken szárnyas ló, Pégasos elevenedik meg. kep17.jpgAranygyűrű emlékező gesztust ábrázoló, görög feliratos gemmával

A brigetiói gemmás gyűrűk egyik legszebb darabja az emlékező gesztust ábrázoló háromrétegű ónixgemma: a jobb kéz hüvelyk- és mutatóujja a jobboldali fülcimpát fogja, körülötte pedig görög felirat: MNHMONEYE=EMLÉKEZZ. Az aranygyűrű olyan kicsi, mindössze 1,4 x 1,3 cm a belső átmérője, hogy minden bizonnyal egy gyermeké lehetett.

dr. Gátfalvi-Delbó Gabriella

A bejegyzés trackback címe:

https://kgym.blog.hu/api/trackback/id/tr3717965066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása