Komáromi Klapka György Múzeum

Víz világnapja

2023. március 22. - Komáromi Klapka György Múzeum

Furcsa érzés a Víz világnapjáról írni, hiszen tengerészeti gyűjtemény volnánk, ahol a víz jobbára inkább út és közeg, míg az ENSZ által 1992-ben életre hívott világnap pedig pont az ivóvízről, az édesvíz készletekről, annak veszélyeztetettségéről szól.

Aki az utóbbi években kicsit is figyelt a hírekre, az tapasztalhatta nem csak, hogy mennyi helyen lett probléma a tiszta vízhez való hozzáférés, (legyen ennek az oka a gazdaság összeomlása, vagy éppen ellenkezőleg a növekedési mutatók hajszolása, nem utolsósorban pedig a klímaváltozás), hanem, hogy mennyi kisebb-nagyobb mozgalom tette tevékenysége középpontjába a kérdést, az USA-tól, Dél-Afrikán át Magyarországig.

A 2023-as világnapnak azt az üzenetet szánták, hogy vízellátás válságának megoldását, a „jó irányba tett lépések felgyorsítása” jelenti.  Az ENSZ hivatalos oldala nagyjából átlagosan négyszeres(!) tempót javasol a világ kormányainak, ami minden leegyszerűsítés mellett is megmutatja, hogy az elmúlt évek – évtizedek – mennyire elvesztek a társadalmi cselekvés szempontjából, ami nem csak annak köszönhető, hogy 2020-21-ben a koronavírus járvány hatására szinte megállt minden, ami nem közvetlenül a járványhoz (ill. annak gazdasági hatásainak kivédéséhez) kapcsolódott.

Az ENSZ kiírása azt is hozzáteszi, hogy a tiszta vízhez való hozzáférés megoldatlansága minden egyéb pozitív irányú társadalmi változást is hátráltat - ezt ugyan elsősorban valószínűleg a fejlődő országokra érti, de a centrumban is léteznek regionális egyenlőtlenségek, amiket tovább súlyosbíthat a vízhiány, s mindez növekvő társadalmi feszültségekhez vezet.

S hogy mindezen hogyan lehetne segíteni? Az ENSZ kiírása hangsúlyozza, hogy egyedül senki sem képes ezt a problémát megoldani, így a társadalom minden szerveződési szintjét szólítja, hogy csatlakozzon a 2030-as határidejű közös vállalásokhoz, hogy az emberiség közösen tudjon szembeszállni ezzel a globális kihívással.

ui: Aki személyesen is kedvet érez ahhoz, hogy csatlakozzon, az-az alábbi linken megteheti (amennyiben tud angolul). https://www.unwater.org/bethechange/

Ölveczky Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://kgym.blog.hu/api/trackback/id/tr1418077908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása