Komáromi Klapka György Múzeum

Gályarabságra ítélt szőnyi lelkészek

2023. március 07. - Komáromi Klapka György Múzeum

A 17. században a háromrészre szakadt Magyarország területe folyamatos összecsapások színtere volt. 1664-ben Zrínyi Miklósnak sikerült a törökökre jelentős csapást mérnie. I. Lipót császár a vasvári békét azonban a magyar sikereket figyelmen kívül hagyva, kedvezőtlen feltételekkel kötötte meg a törökökkel, és így az eredeti határokban állapodtak meg. A magyar nemesek nem fogadták el a szégyenletes békét és összeesküvést szerveztek a császár ellen. Lipót megpróbálta összeugrasztani a magyarokat és bűnbakokat keresett. Mivel a katolikus egyház és I. Lipót a vallási sokszínűségben a birodalom egységének a megbomlását látták, meg is találták a protestánsokban. Az 1670-es évek a magyarországi ellenreformáció erőszakos évtizede volt.

20200506i-lipot.jpgI. Lipót

A szervezett protestánsüldözések, templomfoglalások, vagyonelkobzások és kivégzések mellett 3 év alatt öt rendkívüli törvényszéket tartottak. A leghíresebb a negyedik törvényszék volt, amely 1674-ben ült össze Pozsonyban. Több, mint 700 lelkészt idéztek be, akik közül 336-an jelentek meg (284 evangélikus és 52 református). A bíróság célját Széchenyi György győri püspök kiválóan megfogalmazta:

„Magyarországban az evangélikusoknak olyan kötelet fonunk, melyet ha nyakukba ránthatunk, az evangélikus vallás soha többé lábra nem áll, ha pedig ezt nem tesszük, bajt szerzünk magunknak.”

A vádpontok vallásgyalázás, összeesküvésben való részvétel és a törökkel való cimborálás voltak. A tömeges halálbüntetés helyett azonban fogságra ítélték a lelkészeket. Komáromi nem volt köztük, mert ekkor már nem volt a gyülekezetnek lelkésze, viszont az elítéltek között volt két szőnyi lelkész. A fogságra ítéltek közül húszat a komáromi várbörtönbe szállítottak, ahol Drahosóczi András várkapitány parancsára a vár legsötétebb kazamatájába kerültek. Innen szabadult ki Rimaszombati István szőnyi lelkész, akit azért engedtek csak el, mert a szőnyi egyházközösség lemondott szabad vallásgyakorlásának jogáról.

42 fő bírta ki a fogságot, őket Nápolyba hurcolták. Ezt Kollonich Lipót későbbi esztergomi érsek szervezte meg, akinek a jelmondata ez volt: "Magyarországot rabbá, azután koldussá, s végül katholikussá teszem." Az út végére 32 fő ért oda, akiket fejenként 50 aranyért gályarabnak adtak el.

800px-kollonich_lipot.jpgKollonich Lipót

Sorsuk azonban nagy visszhangot keltett Európa protestáns országaiban és Hollandia végül kifizette a váltságdíjat értük. 1676. februárjában Michael de Ruyter tengernagy érkezett hajójával a megmentésükre. A tengernagy így fogadta a 26 életben maradt rabot: „Sok győzelmet vívtam életemnek minden rendiben ellenségeim felett, de az én legfényesebb diadalom, mellyel Krisztusnak ártatlan szolgáit az elviselhetetlen terhek alól kiszabadítottam". A lelkészek néhány év múlva visszatérhettek Magyarországra.

bol_michiel_de_ruyter.jpgMichael de Ruyter tengernagy

A kiszabadított lekészek között van a másik szőnyi lelkész, Alistáli György is, akinek a szőnyi református templom szószéke mellett található az 1976-ban a gályarabság 300. évére állított emléktáblája.

alistali_tabla.jpg

1959-ben a szőnyi református gyülekezet egy szimbolikus sírt állíttatott a temetőben emlékére.

20230206_151848.jpg

1895-ben a debreceni református Nagytemplom mögötti téren emlékművet emeltek a gályarabok emlékére, amelyet 1991-ben II. János Pál pápa a megbékélés jegyében megkoszorúzott. Az emlékművön Alistáli György neve is szerepel.

debrecen-galyarab.jpg

Ábrahám Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kgym.blog.hu/api/trackback/id/tr9118066258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása