Komáromi Klapka György Múzeum

A szarkofágok útja

2022. november 15. - Komáromi Klapka György Múzeum

November 9-én a WF Kft. közreműködésével a szarkofágok átkerültek a Kelemen László utcai főépületünkből a Brigetio Öröksége Látogatóközpontba. Legnehezebb műtárgyaink már az új kiállítási enteriőrben pihennek.
1.png

2.png

Az Andromedát és Pegasost ábrázoló  mennyezetfestmény mellett ezek a múzeumba legrégebben bekerült műtárgyaink. A mennyezetfestmény a főépület 1996. évi megnyitásától, a szarkofágok pedig 1999-től részei a lebontott Brigetio kincsei kiállításnak.

De nézzük csak, hogyan is kerültek elő ezek a szarkofágok!
1998. július 27-én a MOL Rt. szőnyi gyártelepén végzett földmunkák során, a kivitelezést végző (akkor még) VVF Kft. munkatársai két szarkofágot találtak, s ezt a MOL Rt. munkatársai jelentették a múzeumnak. Borhy László régész kollégámmal a helyszínre kiérkezve, a szarkofág-tetők leemelése után rögtön láttuk, hogy rabolatlan, bolygatatlan sírokról van szó. A sírok feltárásában és a dokumentálásban Fényes Gabriella és Miklósity-Szőke Mihály doktorandusz-hallgatók, valamint Török Csaba segítettek.

3.pngAz első sírban - felirata szerint - a 34 évesen elhunyt Aurelia Cara földi maradványainak kellett volna lennie. Ezt a szarkofágot azonban még a római korban újra felhasználták, vagyis az eredeti halott maradványait kiszedték és - a későbbi antropológiai vizsgálatokból tudjuk, hogy – egy 50 év körüli férfit, egy kiszolgált katonát temettek a helyére. (A vállánál talált bronz hagymafejes fibula és az övrésznél lévő bronz övcsat ugyanis katonai jellegzetességek.) A sírba tettek ezen kívül egy üvegpalackot, valamint egy üvegpoharat.

4.pngAz első sír a kibontás után

A második sír ennél is nagyobb meglepetést tartogatott. A szűk szarkofágba - az antropológiai vizsgálatokból tudjuk, hogy - egy testvérpárt temettek, egy 14 év körüli fiút és egy 18 év körüli nőt, akiket gazdag melléklettel (üvegkarperec, nyaklánc, aranygyűrű, egy pár aranyfülbevaló és három aranyhajtű, ládika, kenőcsös üveg, parfümös palack, üvegpalack, üvegpohár, csontguzsaly, bronz érem) láttak el.

5.pngA második sírban talált csontvázak és leletek

Aztán augusztus 10-én a VVF Kft. munkatársai megint találtak egy szarkofágot, az előző kettőtől kb. 2 m-re északabbra, csak ennek a teteje 20 cm-rel lejjebb volt, mint az első kettőnek az alja. Ha a már kiásott árkot nem kellett volna egy keresztbe menő közmű miatt mélyíteni, talán soha nem kerül felszínre ez a sírkőláda, amely egy 5 év körüli kislány maradványait, valamint egy parfümös palackot, egy gagát karkötőt és egy bronz érmet rejtett.

6.pngA harmadik sír

A feltárás után a szarkofágokat megtisztították, majd a MOL Rt. támogatásával a leleteket restauráltattuk és Várhidi Ilona mérnök elképzelései alapján 1999-ben kialakítottuk azt a kiállítási enteriőrt, amely a leletkörülményeket utánozta. A szarkofágokat a VVF Kft. szállította be a múzeumba.


7.png
A szarkofágok a Kelemen László utcai kiállításban

A három érintetlen szarkofág megtalálása azért is volt kulcsfontosságú a múzeum életében, mert amit a római kori sírrablók meghagytak, az az évszázadokon át az újkori kincskeresők áldozatává vált, így manapság a legtöbb sírt kifosztott állapotban találjuk meg.

Szerencsére azonban ezzel a munkával elkezdődött egy sikersorozat, hiszen 1999-ben, 2003-ban és 2007-ben is sikerült érintetlen sírokat feltárni Brigetio késő római temetőiben, ám kétségkívül az 1998. évi szarkofág a mind közül a legértékesebbek és leglátványosabbak.

Számadó Emese

A bejegyzés trackback címe:

https://kgym.blog.hu/api/trackback/id/tr7917979344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása