Komáromi Klapka György Múzeum

Csillagok között

2022. november 17. - Komáromi Klapka György Múzeum

1994 és 1996 között került feltárásra Brigetio egyik legszebb és leglátványosabb leletegyüttese, az I/a lakóház 1. helyiség könnyűszerkezetes dongaboltozatát díszítő kozmológiai mennyezetfreskó. A freskó restaurálását Harsányi Eszter és Kurovszky Zsófia végezték. 

 kep6_6.jpgAndromeda és Pegasus (Fotó: KGYM)

Az I/a domus a polgárváros 1. insulájában feküdt, nyugatról és keletről is egy-egy lakóház határolta. Az épület az északnyugati tartományokra jellemző hosszúház típusba tartozott, eredeti hossza 65 méter, szélessége 11 méter. A lakófunkcióval rendelkező helyiségek a ház északi részén helyezkedtek el, délen fallal kerített udvart és kertet alakítottak ki. Főbejárata valószínűleg északról nyílt.

 kep5_11.jpgAz I/a lakóház elvi rekonstrukciója és Severus-kori alaprajza (Dobosi 2014, 11. ábra és Dobosi 2020, I.4.6. ábra)

A mennyezetfreskó kisebb-nagyobb töredékei a padlófűtéssel és terrazzopadlóval ellátott 1. és 2. helyiség padlójára omolva került elő. Már a feldolgozás korai szakaszában megfigyelhető volt, hogy a töredékek jelentős része egy kompozícióhoz tartozott.

A 4,2 x 3,05 m alapterületű szoba mennyezetének középpontjában egy 160 cm átmérőjű, sárga, kék, fehér és piros sávokkal keretezett körkompozíció áll. Középen egy zöld köpenyt viselő női alak, Andromeda, jelenik meg, aki kantárjánál vezeti felszerszámozott lovát, Pégasost.  A ló jobb irányba vágtat, miközben fejét visszafelé fordítja. Andromeda a ló mellett lebegő testtartásban látható, arcát az állat felé fordítja, haját a fejtetőn kontyba fogva viseli. A kompozíciót széles piros és kék kör alakú sávok foglalják keretbe.

kep4_10.jpg A négy évszak (Fotó: KGYM)

A szoba négy sarkában a négy évszakot (Horae) jelképező női büsztök jelennek meg, akiket attributumaik, fő ismertető jegyeik alapján lehet megkülönböztetni. A tavasz (Ver) hajában virágkoszorút visel, a nyár (Aestas) búzakalászt, az ősz (Autumnus) szőlőfürtöt, míg a tél (Hiems) haját fehér kendő borítja. Az évszak-perszonifikációkat keretező négyzetből, virágkehely és virágfüzérek nőnek kis és haladnak a központi jelenet felé.

A mennyezetkép négy oldalán vörös mezőbe foglalva egy-egy jobbra futó párduc jelenik meg. A párducos mezőket kék széles sávok keretelik, amelyek ugyanilyen színű négyzet alakú kompozícióba rendezve veszik körbe a Andromeda és Pégasus alakját. A párducok alatt  szétnyíló, zöld függönymotívum látható, ami a boltozatot záró piros, vízszintes sávokig fut le.

 kep3_11.jpgA mennyezetfreskó rekonstrukciója és látványterve (Harsányi Eszter és Kurovszky Zsófia rajza, Fuchs Zoltán animációja)

A freskó ábrázolásának értelmezéséhez a római mitológiát és a csillagászatot kell segítségül hívni. A hagyomány szerint Andromedát édesanyja szebbnek tartotta a tengeri nimfáknál, ezért kiváltotta Poszeidón, a tenger istenének haragját. Az istenség a lányt mezítelenül egy tengerparti sziklához láncolta, akit végül a Pégazoszon lovagló Perseus mentett meg. Andromeda története kedvelt témája volt a képzőművészeteknek, és alakját előszeretettel jelenítették meg, mint a haláltól való megmenekülés jelképét. Andromeda, Pégazos és Perseus alakja a csillagképek között is helyett kapott az északi égbolt legmagasabb pontján.

kep2_13.jpgAndromeda, Pegazos és Perseus csillagképe az északi égbolton (Fotó: http://foficsillag.blogspot.com/2014/08/pegazus-pegasus.html (Amatőrcsillagász))

Annak eldöntésében, hogy a brigétiói freskón a mitológiai történetet vagy a csillagképet ábrázolták-e, Pégazos motívuma nyújt segítséget. Az ókori falfestészetben egyedülálló módon ugyanis itt a lovat alulnézetben festették meg, mintha az égboltra feltekintve látnánk a jelenetet. Így biztosan nem a mitológiai események sorozatát kívánta a művész ábrázolni, hanem a Ló csillagképet.

A Négy Évszak valószínűleg azt a térséget jeleníti meg, amelyben az Idő körbeforog. A kék vonalrendszer az Ég alsó szféráit, a levegőt (aer) jelképezi. A legfelső, áttetsző, tiszta, színtelen szférát, az aethert vörös színű tűzkarika szegélyezi.
Az ábrázolásnak pontos párhuzama az ókori művészet világában egyelőre ismeretlen.

Az állandó kiállítás költözése miatt a héten Kurovszky Zsófia restaurátor-művész megkezdte a freskó összecsomagolását. Reméljük mihamarabb újra látható lesz a nagyközönség számára is!

kep1_14.jpgKurovszky Zsófia restaurátor a freskó csomagolása közben

Dr. Gátfalvi-Delbó Gabriella

A bejegyzés trackback címe:

https://kgym.blog.hu/api/trackback/id/tr1817981240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása