Komáromi Klapka György Múzeum

Dobi István

2022. november 24. - Komáromi Klapka György Múzeum

Sokan szerették, sokan gyűlölték őt a magyar vidéken. Korának vezető politikusai közül ő volt a „legnépközelibb”, ő járta legsűrűbben az országot és ő beszélte legjobban a vidék nyelvét. Ma az 54 éve elhunyt sokak „Pista bácsijáról”, Dobi Istvánról emlékezünk meg.

dobi.JPG

1899-re virradó éjszakán született Ószőnyben, de később 1898. december 31. lett a hivatalos születési ideje, hogy egy évvel hamarabb túlessen a katonaságon. Szegény paraszti családból származott, ezért már 12 éves korában munkára kényszerült többek között a Milch-féle fatelepen. 1916 és 1918 között katonaként szolgált. A háborút követő változások sodrában próbálta megtalálni helyét. 1918 őszén jelentkezik a Vörös Hadseregbe. 1919-ben hazatér Szőnybe és határőrszolgálatot lát el. Április végén a dunai határvonalat őrző gyalogezred parancsot kap, hogy május elsején űzze ki Észak-Komáromból a csehszlovákokat. A terv azonban meghiúsult, a hidakat erősen védték és a csónakokon átkelők sem tudtak célt érni. Dobi is részt vett az akcióban, sok bajtársával ellentétben azonban neki sikerült visszamenekülnie a déli partra. 1921-től aktív politikai életet kezdett élni, belépett a munkásmozgalomba, majd a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba (MSZDP). A 20-as évei kemény munkával teltek, majd megélhetési problémákkal kellett megküzdenie családjával. Az MSZDP szőnyi alapszervezetének alapító-elnöke lett. 1936-ban átlépett a Független Kisgazdapártba (FKGP). A második világháború alatt került kapcsolatba a magyarországi kommunistákkal. Részt vett az ellenállási mozgalomban, majd a háború alatt hadifogságba esett.

Dobi és Brigetio kapcsolata:


Saját telkén sokat túrta a földet római kincsek után: „Találtam főző- és vizesedényeket, serpenyőket, s bár sok kárt tettem bennük a furkálás izgalmában, végül majdnem egyhavi keresetnek megfelelő pénzt kaptam értük.” A Komáromi Klapka György Múzeum ún. Bodor-gyűjteménye eredetileg a szőnyi Dobi családtól származik, a család elmondása szerint egyenesen Dobi Istvántól. Kállay Ödön dicsérte Dobit, mert jó kubikos brigádvezető volt. Dobi ugyanis dolgozott Kállaynak az ásatásokon.

 

1945. januárjában beválasztották az Ideiglenes Nemzetgyűlésbe és az FKGP balszárnyának vezéralakja lett. Többször választották meg államminiszternek, és földművelésügyi miniszternek. A kisgazdák „leszalámizása” után 1948. december 10-én miniszterelnök lett. 1952. augusztus 14-én átadta posztját Rákosi Mátyásnak, Dobi pedig az Elnöki Tanács elnöke lett. Az „államfői” poszton 1967-ig maradt. 1949-től MSZMP párttag és a Központi Bizottság tagja.

Publikációi főleg a parasztság és a mezőgazdaság fejlesztése érdekében íródtak. 1962-ben megjelent a Vallomás és történelem című kétkötetes önéletrajzi műve, amiből a fenti idézet is származik.

20221124_132452.jpgDobi István a szőnyi iskola megnyitó ünnepségén 1965-ben (Komáromi Klapka György Múzeum gyűjteménye)

A szőnyi mezőgazdasági termelőszövetkezet 1950. augusztus 20-i alapító ülésén is részt vett. A kezdetekkor 10 hold földet vitt be a TSZ-be. 1968-ban már nyugalmazottként vett részt a TSZ zárszámadási közgyűlésén, sokáig azonban nem élvezhette a nyugalmat, mert ez év november 24-én meghalt.

20221124_145903.jpgDolgozók Lapja 1968. november 26. száma, benne Dobi István halálhírével

1968. december 5-én a szőnyi tanácsháza tanácstermében tartott ülésen határoztak arról, hogy Dobi István emlékművet állítanak fel a főtéren. Az emlékmű avatásáról készült képen Vasvári Pál iskolaigazgató látható.

20221124_131820.jpgA szőnyi emlékmű avatása (Komáromi Klapka György Múzeum gyűjteménye)

muz.jpgSzőnyben az egykori családi házat (Fok utca) emlékmúzeumnak rendezték be. A kiállítást ma már nem lehet megtekinteni, házát elbontották.

20221124_131900.jpgDobi István íróasztala az egykori kiállítóhelyen (Komáromi Klapka György Múzeum fotó gyűjteménye)

003_2.jpgKomáromban az 1969. szeptember 1-jén megnyíló Komáromi Dobi István Gyermekvárost szintén róla nevezték el.

Ábrahám Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kgym.blog.hu/api/trackback/id/tr1817986778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása