Komáromi Klapka György Múzeum

CZIBOR ÍRISZ EMLÉKÉRE

2022. december 01. - Komáromi Klapka György Múzeum

Mély megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy november 25-én, 71 éves korában elhunyt  Czibor Írisz, Czibor Zoltán legidősebb gyermeke. 

Írisz szülei 1950. december 29-én kötöttek házasságot Budapesten. Öt gyermekük született, a legidősebb, Írisz volt 1951-ben, aki édesanyja, Gergely Írisz után kapta a nevét. Őt követte Erzsébet, Zoltán, majd Emese és Ildikó, az ikrek. Írisz keresztszülei Kubala László (1927-2002), az FC Barcelona világhírű focistája és felesége voltak.

A család 1957-ben Barcelonában telepedett le, ahol Czibor a világhírű FC Barcelona játékosa lett. Először a Capitàn Arenas 13-15. számú ház első emeletén laktak. Ez alatt helyezkedett el az a híres Kék Duna Bár, amelyet Czibor Zoltán az aktív futballtól való visszavonulás után, az 1960-as években működtetett. (A bár helyén napjainkban biobolt található.) Később a szülők szétváltak, a gyerekek pedig idővel önálló életet kezdtek. Írisz adótanácsadó lett.

kep1_19.jpgBarcelona, 1957 körül, Czibor Írisz, mint elsőáldozó

kep3_16.jpgA házaspár Írisszel a tengerparton (FC Barcelona fotója)

kep4_14.jpgA Czibor család a Capitàn Arenas utcai lakásukban, Barcelonában, 1961-ben

kep5_14.jpg

Czibor Erzsébet és Írisz a Capitàn Arenas utcai egykori lakásukban, az 1961-ben készült karácsonyi fotó helyszínén állnak (Koltay Gábor fotója, 2021)

kep6_9.jpgA Kék-Duna előtt. Balról a 2-3. a Czibor-házaspár

kep7_8.jpgCzibor Erzsébet és Írisz az egykori Kék Duna Bár, ma Biobolt előtt (Koltay Gábor fotója, 2021)

kep8_4.jpgUtoljára együtt Barcelonában, Czibor Zoltán hazaköltözése előtt. Állnak: Ifj. Czibor Zoltánné, Czibor Írisz, mellette unokahúga Czibor Irisz, ifj. Czibor Zoltán, ülnek: Czibor Ildikó, Erzsébet és édesapjuk

Írsiz többször is járt Magyarországon, többek között 1997-ben édesapja temetésén, majd 2019-ben, az édesapja születésének 90. évfordulójára rendezett emlékünnepségen.

Ekkor testvérével, Erzsébettel jött, akivel augusztus 31-én megtekintették a Czibor Zoltán Emlékszobát, amely a Komáromi Klapka György Múzeum kiállítóhelye. Ekkor nekünk ígérte azokat a relikviákat, amelyek még családja birtokában voltak. A kupákat és okleveleket Koltay Gábor és Vizeli Csaba hozták haza 2021-ben és napjainkban már az Emlékszobán láthatók. Örök hála ezért Írisznek!

kep9_4.jpgÍrisz és nagynénje, Mester Emilné Czibor Zsuzsanna a temetésen

kep10_3.jpgIfj. Kocsis Sándor, ifj. Kubala László, Czibor Erzsébet és Czibor Írisz édesapjaik képét mutatják az Emlékszobában, 2019-ben

kep11_4.jpgCzibor Erzsébet, Számadó Emese és Czibor Írisz az Emlékszobában, 2019-ben

Írisz nyugdíjas korában a Barcelonához közeli Tarragona városban élt, itt érte a halál és itt helyezték örök nyugalomra 2022. november 27-én.

Drága Írisz! Őrizzük emlékedet, szeretettel gondolunk Rád. Nyugodjál békében!

Számadó Emese

 

Az írás Számadó Emese – Turi Zsolt – Szabó Csaba – Pokornyi Gábor: Czibor Zoltán (Komárom, 2021)  című könyv alapján készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://kgym.blog.hu/api/trackback/id/tr217992128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása