Komáromi Klapka György Múzeum

Alapy Gáspár hagyatéka

2022. december 22. - Komáromi Klapka György Múzeum

Komárom néhai polgármesterének tárgyi hagyatékával gazdagodott a Komáromi Klapka György Múzeum történeti gyűjteménye unokája, ifj. Alapy Gáspár és családja jóvoltából.

A múzeumnak ajándékozott ülőgarnitúra a dél-komáromi Városházán lévő egykori polgármesteri lakás berendezése volt (ezt a családi album egyik fotója is tanúsítja).

kep1_22.jpg

Négy festményt is kaptunk, amelyek Alapy Gáspárt, a feleségét, Vetsey Saroltát és szüleit, Vetsey Ede ny. altábornagyot és Vértesy Saroltát ábrázolják.

kep2_20.jpg

Az ajándék részét képezi öt darab bronz- és római kori kerámia, amelyek lelőhelye Szőny, illetve Brigetio. A tárgyak valószínűleg a polgármester irodáját díszítették, legalábbis ezt sugallja Révay József írása. Az író 1944-ben Komáromban járt és Alapy Gáspár polgármestert is felkereste az északi városrészben lévő irodájában, amelyről a következőket írta: „Ha egy brigetiói polgár belépne ebbe a hivatalba, természetesnek találná, hogy az egyik szekrény tetején remekebbnél remekebb üveg- és agyagedények sorakoznak: csupa római edény, mind Kállay Ödön gyűjtése.”

kep3_18.jpg

A fenti tárgyak értékes részét képezik majd a – terveink szerint - 2023.  június elején nyíló, Komárom újjáépítése Trianon után című kiállításunknak, amely Dél-Komárom önálló várossá válásának folyamatát mutatja be, s amelynek 1925-tól Alapy Gáspár polgármester volt az irányítója.

A tárlat a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programja támogatásával valósul meg és a város kiépítésében szerepet játszó városi elöljárókat, hivatalnokokat, az egyházak élén, a kultúra és oktatás terén tevékenykedő jelentős személyeket, és az építkezésekben ténylegesen szerepet játszó komáromi iparosokat mutatja be.

KÉRÜNK MINDENKIT, HOGY HA A FENTI TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN BÁRMILYEN ADATA, FOTÓJA, IRATA, VAGY TÁRGYA VAN, KERESSEN MEG MINKET (kgym.emese@gmail.com; 2023. január 9-től: 06 34 344 697), HOGY EGYÜTT ÉPÍTHESSÜK FEL 2023-BAN A KOMÁROM ÖNÁLLÓ VÁROSSÁ VÁLÁSÁRÓL SZÓLÓ NAGYSZABÁSÚ KIÁLLÍTÁST A VÁROS LEGSZEBB KÖZÉPÜLETÉBEN, A BRIGETIO ÖRÖKSÉGE LÁTOGATÓKÖZPONTBAN!

Számadó Emese
múzeumigazgató

A bejegyzés trackback címe:

https://kgym.blog.hu/api/trackback/id/tr7218008480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása