Komáromi Klapka György Múzeum

Búcsú az esztendőtől

2022. december 22. - Komáromi Klapka György Múzeum

2022-ben már szerencsére folyamatosan nyitva lehettünk, köszönhetően a vírus lecsengésének. A szép számmal érkező látogatók fogadása mellett lehetőségünk volt saját rendezvényeket szervezni és másokhoz csatlakozni.

Ez évi rendezvényeink a húsvéti készülődés jegyében kezdődtek a Kecskés László Emlékházban és Kertjében, ahova a Húsvéti Nyuszi is ellátogatott, a gyerekek nagy örömére.

kep4_16.jpg

Május 21-én vetítettképes előadás keretében bemutattuk a 2021-ben megjelent és azóta már két kiadást megélt Czibor Zoltán című könyvünket a Czibor Zoltán Városi Sporttelepen.

 kep5_16.jpg

Június 25-én, a Múzeumok Éjszakája országos rendezvényhez csatlakozva a komáromi mesterségeket mutattuk be a „magunk módján”, a tőlünk megszokott szórakoztató színi előadás keretében.

kepkivagas.JPG
kep18.pngJúlius 11-15-ig a  TOP-5.3.1-16-KO1-2017-00007  „A helyi identitás és kohézió erősítése Komáromban” pályázat részeként helytörténeti és kézműves tábort szerveztünk a Kecskés László Emlékházban 10-13 éves gyerekek részére. A helytörténeti ismereteket a múzeum munkatársai és komáromi hagyományőrzők, a kézműves foglalkozásokat pedig Kecskés László unokája, Gajzágó Dorottya festőművész, restaurátor biztosította.

kep7_9.jpg

Augusztus 6-án a Brigetio Gyógyfürdő rendezvényéhez csatlakozva múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartottunk a strandon.

 Augusztus 17-én és szeptember 17-én a brigetiói legiotábor fürdőjének az idei feltárását mutattuk be az érdeklődőknek a Stadion úton.
kep8_5.jpg

kep9_5.jpg

kep10_4.jpg

kep11_5.jpg

Október 15-én a múzeum Kelemen László utcai főépületében kiállítás-búcsúztatót tartottunk a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, és két nap múlva elkezdtük lebontani a Brigetio kincsei című állandó kiállítást.

kep12_2.jpg

November 17-én ismét megemlékeztünk I. Valentinianus római császár halálától, aki a brigetiói legiotáborban halt meg 375-ben.

kep13_1.jpg

December 10-én lelkes gyerekek töltötték meg a Kelemen László utcai főépület immár kiüresedett termeit. Ez a nap a játékok, a mesélés és az adventi készülődés jegyében zajlott.

kep14_1.jpg

A közművelődési tevékenységünk mellett folytattuk a szakmai munkát is: terepen voltunk és az év során bekerült gyűjteményi anyagokat leltároztuk. Márpedig idén is bőven volt tennivalónk, hiszen számos ajándékot is kaptunk, amelyek történeti és fotótárunkat gazdagítják.

2022. évi ajándékozóink: Ábrahám Zsolt Tamás, ifj. Alapy Gáspár, dr. Alföldi Kálmán (†), Bálint Ferenc, Besenyői János, Bokodi László, Buchmajer László, Burai László, Czibor Lívia, Szakál Dénes és felesége, Csala Csilla (†), Cseh Kornél, dr. Fehér Tamás, Hacskó Lászlóné, Horváth László, Jaksáné Kondor Irma Zsuzsanna, Konrád Imréné, Marosi Matild Katalin, Mátyás László, Meleg József, Nagy Éva, Nagy Mária, Radnai Bertalan, Sorg László, Dr. Tamási György, Török Csaba és Turi Zsolt.

Iskolai közösségi szolgálat keretében az egyes programjaink lebonyolításában Nagy Anna, a komáromi Jókai Mór Gimnázium diákja segítette munkánkat.

Sajnos a Múzeumbarát Kör idén elvesztette dr. Alföldi Kálmán Győrben élt ácsi helytörténészt, aki betegségéig aktív tagja volt közösségünknek.

Ugyan az idén is elmaradt a Brigetio Öröksége Látogatóközpont megnyitása, de a Brigetio öröksége állandó római kori kiállítás installálása folyamatban van, sőt a végéhez közeledik. A múzeumi és egyetemi kollégák és restaurátorok szakmai irányítása mellett az installáció kivitelezését végző Narmer Építészeti Stúdió egy modern, látványos és egyben informatív kiállítást épít az elmúlt 30 év legértékesebb és legizgalmasabb brigetiói ásatási leleteiből.

A tavaszra tervezett megnyitó után több időszaki kiállítást is nyitunk majd a város legszebb középületében, amelyben a múzeum központja igazán méltó elhelyezést nyer.

kep15_1.jpg

kep16_1.jpg

kep20.jpg

múzeumigazgató    

A bejegyzés trackback címe:

https://kgym.blog.hu/api/trackback/id/tr7518008484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása