Komáromi Klapka György Múzeum

Római kori edények a kertből

2023. január 11. - Komáromi Klapka György Múzeum

Brigetio polgárvárosában 2017-ben egy családi ház építésénél végeztünk régészeti megfigyelést. A terület az egykori római kori polgárváros fazekastelepének területére esik. Bár régészeti korú objektum (pl. fal, sír, gödör) a kijelölt alapozás területén nem került elő, meglepően nagy mennyiségű római kori kerámiát gyűjtöttünk a felső kevert rétegből.

2022 nyarán ennek a teleknek a tulajdonosa ismét felkereste a múzeumot, hogy az elmúlt években kertművelés közben összegyűjtött kerámiatöredéket átadja a részünkre. Római kori kerámiával foglalkozó régészként, a lelőhely környezetét ismerve különösen örültem az anyagnak.

kep1_25.jpgA 2023-ban átadott leletanyag

A többszáz edénytöredék a 2. századi, 3. század eleji római kori kerámiaművesség teljes spektrumát lefedi. A mindennapi használatban lévő szürke anyagú főző- és tároló edények (fazekak, tálak, fedők) és nyers színű asztali edények (tányérok, korsók, poharak) mellett a festett kerámiák szinte minden típusa képviseltette magát: vörös bevonatos, márványozott és sávos festésű korsók, poharak, tálak, a sütőtálként használt pompeii vörös tál utánzatok töredékeit, dörzstálakat és az otthoni vallásos rituáléknál alkalmazott füstölőtálakat lehetett elkülöníteni. A polgárvárosi fazekastelep hulladékanyagához tartozhatnak a rosszul égetett edénytöredékek. A formák közül kiemelkednek a fémedényeket utánzó korsó- és táltöredékek. Egyedi a szakállas férfit ábrázoló terrakotta szobor töredéke. Az anyagban kevés galliai terra sigillata is található.

kep2_22.jpgEgyedi és ritka töredékek: fémedényeket utánzó töredékek és terrakotta szobor

Az edénytöredékek esetében számtalan forma azonosítható már az elsődleges feldolgozás során. Erre is mutatunk néhány példát:

kep3_21.jpg

A polgárváros fazekastelepéről nagyon kevés adat áll rendelkezésre. A fazekastelep a település nyugati oldalán feküdt, a városfaltól nagyjából a mai Székesfehérvár irányába tartó vasútvonalig terjedt ki. Barkóczi László több elpusztított kemencéről adott hírt az 1950-es években végzett régészeti megfigyelések során, amik egykoron Mészáros L., Vizkelety J. és Lajos M. telkén kerültek elő, sajnos leletanyagról nincs tudomásunk. Lajos M. háztelkéről korábban Kállay Ödön is gyűjtött össze rontott kerámiákat tartalmazó edénytöredékeket, ezeket a tatai Kuny Domokos Múzeumban őrzik. A Magyar Nemzeti Múzeum raktárában három leltározott tétel található, amelyeknek lelőhelyeként a polgárvárosi fazekastelepet jelölték meg, azonban ezek is vétel útján kerültek a múzeum tulajdonába.

kep4_18.jpgBrigetio térképe, fehér nyíllal a polgárvásosi fazekastelep jelölésével

Fentebbiek ismeretében a leletanyag fontossága vitathatatlan. A legszebb és legizgalmasabb töredékek a hamarosan nyíló Brigetio Öröksége Látogatóközpont Látványraktárában kerülnek elhelyezésre!

Köszönjük az adományozóknak, és egyben bíztatunk minden szőnyi lakost, hogyha bármilyen – számukra akár értéktelennek tűnő – kerámia, csont, üveg vagy fémleletet őriznek, keressék a múzeumot bizalommal!

Dr. Gátfalvi-Delbó Gabriella

A bejegyzés trackback címe:

https://kgym.blog.hu/api/trackback/id/tr1318024000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása