Komáromi Klapka György Múzeum

Légibomba Szőnyben

2023. április 04. - Komáromi Klapka György Múzeum

2023. március 31-én nyomvonalas munkák során Szőnyben, a Dózsa György utcában egy 100 kilogrammos, szovjet gyártmányú légibomba került elő, élesített gyújtószerkezetekkel. A tűzszerészeknek sikerült kiemelniük, elszállítaniuk, majd hatástalanítaniuk a FAB-100 típusú rombolóbombát.
Felmerül azonban a kérdés, hogy mikor is kerülhetett ide ez az eszköz? 338159498_6056010397769484_8288973947214999963_n.jpg

338197484_1361706587738492_5254647403724696413_n.jpg

A Komáromot ért tervszerű bombázások 1945. márciusa előtt csak a kulcsfontosságú katonai célpontokat, az olajfinomítókat és a vasútállomás környékét érintették. Március végére a szovjet 2. Ukrán Front 46. hadserege a környező településeket támadta és sorra foglalta el, ezek után pedig Komárom volt a célpont. A bécsi és pozsonyi hadászati támadó hadművelet során került sor Komárom elfoglalására, melyről ITT olvashatnak részletesebben. Egy hadműveleten belül a különböző haderőnemek és fegyvernemek összehangolt támadása valósul meg. Ez általában a légierő bevetésével kezdődik, majd tüzérségi előkészítés után indulnak meg a szárazföldi erők. A front közelsége miatt már jóval több légi és tüzérségi célpont keletkezett a támadó fél részéről. Ekkor történt Szőny bombázása, amelynek következtében már nem csak közvetlen katonai célpontok estek áldozatul. Kállay Ödön szőnyi jegyző a háborús naplójában így ír a március 19-i eseményekről:

„Siralomházi nap. Reggel negyed 7-kor már kisriadó; 8-kor néhány Rata egy csomó bombát dobott a falura. Ez az első bombázás Szőnyön, amelyik nem katonai célpontokat keresett. Bomba, ill. légiakna esett a nagyfogadó udvarába, hol repeszdarabja megölte a katonák szakácsát. Esett aztán a Kulturház udvarába, a Belső utca szájában az Eőry és Herbszt házak kertjébe, a nagy magtár tetejére, mellette a Járóka és Pénzes ház telkét 9 akna potyogta körül, 3 esett a Völgyi ház kertjébe, kettő a sörház helyén épült Sorg-féle barakkokra, egy a Duna partjára, néhány darab a Dunába és nyilván még ezeken felül is estek, csak én nem szereztem tudomást róluk. Aztán az egész nap folyamán egyik riadó a másikat érte, s egyes zavarógépeket lőtt a légvédelem szünet nélkül. Az orosz gépek géppuskázták is az utakat, ha élénkebb mozgalmat vettek észre rajtuk. Szerencsére nem kívánt sok véráldozatot a folytonos támadás. Az említett haláleseten kívül csak két sebesülésről szereztem értesülést.”

Március 20-ról pedig a következőket írja:

„Hogy ezután hogyan lesz, azt persze előre nem tudhatjuk, azonban, hogy eddig a mai volt a legrondább napunk, az bizonyos. Reggel korán már zavarógépeket lőtt a légvédelem (természetesen siker nélkül). Délkeleti irányból közeli ágyuharc zaja hallatszott, melyet az éjjel nagy tömegben felvonult SS kötelékek páncélosai és tüzérsége által indított támadás hozott magával. Ez a zaj délutánra, sőt már délre elcsitult, s csak a déli irányból voltak a lövések hallhatók, de már messzebbről.

Déli 10 óra tájban erős légitámadás érte a községet. Orosz gépek támadtak, de szokatlanul nagy, többszáz kg-os bombákat dobtak. A lakásom második szomszédjában álló ugynevezett kismagtár telkét 6 nagyméretű (200/500 kg-os) bomba érte; egy német katonát megölt és összedöntött egy melléképületet, valamint a főépületet is erősen megrongálta. A Belső utca torkolatánál az országutra és a Sajtos nevű térre 4 nagy bomba esett, ezek a községháznak, hol a támadás idejében tartózkodtam, minden ablakát porrá törték légnyomásukkal és a tetőt erősen megrongálták. Bomba esett az ugynevezett Vámházra, valamint a régi kiskastély területére is esett 2 nagy bomba. Az urasági parkba esett 1 vagy 2 nagy bomba, nagy ablakkárokat idézve elő. A plébánia telkére két kisebb akna esett, nagyobb kártétel nélkül. Óvári Imre Felső utcai házának hátulsó részét egy nagyobb bomba halomra döntötte, lovakat és teheneket és embereket (2 vagy 3) temetett maga alá. Esett aztán a Felső utcán a Hatala és öreg Eck féle telkekre 1-1 nagyobb bomba, s az újtelepi házakra sok kisebb légi akna, melyek egyike megölte Nagy Ferenc (Argai) nyug. vasutast. Ezenfelül a Felső utcán meghalt egy magyar katona és sulyosan megsebesült 2 ember. A Belső utcán Dózsa Elekné özv. telkére, Dózsa Elek l .házára, Kecskeméti Sándor és vitéz Kecskeméti József telkeire, s még néhány helyre esett bomba.”
szony1941.jpg

A most megtalált bomba helyét a alábbi térképen piros csillaggal jelöltük. Ekkor a terület még beépítetlen volt, ezért nem foglalkozhattak a feljegyzésével. Az is látható, hogy a település központjától délkeletre csapódott be. A jellemző északnyugati szél miatt a komáromi bombázásoknál is megfigyelhető az ilyen irányú eltérés. Komárom területén nem ez az első eset, hogy légibombát találtak. Ezt megelőzően 2020-ban a Városmajor utcából került elő szintén FAB-100 típusú bomba.

Ábrahám Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kgym.blog.hu/api/trackback/id/tr5118094210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása